Obilježavanje 21. marta 2016. godine Međunarodni dan šuma
Slika

Šume su neprocjenjivo i nezamjenjivo bogatstvo. Njihova je uloga ključna u opstanku svih ogranizama na našem  planetu. Puno puta smo čuli da su šume „pluća svijeta“ jer proizvode kisik koji udišemo procesom fotosinteze koji omogućuje život. Istovremeno, u tom procesu drveće koristi ugljikov dioksid.

Loše gospodarenje šumama, požari, poplave, poremećena ravnoteža i hranidbeni odnosi smanjuju površine prekrivene šumama, što povećava emisiju ugljikova dioksida od 12 do 18%, a to je jedan od glavnih uzroka klimatskih promjena.

Šume takođe pružaju alternativni izvor energije koji ima velikih mogućnosti da zamijeni energije iz fosilnih goriva. Biomasa iz šuma najvažniji je obnovljivi izvor energije u Evropi; drvo čini gotovo onoliko energije koliko energija vode, vjetra, sunca, geotermalna energija i druge biomase zajedno.

S obzirom da je J.P. „Šume TK“ d.d. Kladanj višegodišnji korisnik državnih šuma na području Tuzlanskog kantona  obilježiti će navedeni datum.

Program obilježavanja:

- Dana 18.03.2016. godine sa početkom u 11.00 sati, na lokalitetu Zobik, Šumarija „Banovići“ održati će se centralna manifistacija „Obilježavanje 21. marta-Međunarodnog dana šuma“. (Sadržaj programa na Zobiku: Otvaranje manifestacije i prigodno obraćanje zvanica, recitacije učenika na temu šuma, sadnja sadnica, druženje učesnika)

- 21.03.2016. godine u svim šumarijama Preduzeća biće oganizovano čišćenje deponija smeća koje se nalaze unutar šume.

0 0